Til hovedinnhold arrow-right arrow-left arrow-down arrow-up linkedin file-o file-pdf-o angle-down angle-up angle-right angle-left twitter facebook paper-plane google-plus

Vi vil gjerne se flere bedrifter med damer på toppen.

Hvor er kvinnene?

Alle våre kunder har én ting til felles: Alle de daglige lederne er menn. Hvorfor er det sånn?

Vi liker å dele historier om kundene våre. Ikke minst fordi de er så forskjellige og driver med alt mulig spennende fra stålproduksjon til universell utforming. Men så kikket vi litt nærmere, og oppdaget at de kanskje ikke var så forskjellige på alle punkter likevel. De har nemlig én ting til felles, absolutt alle sammen: De daglige lederne er menn.

Nå er det ikke noe galt i å være mann, det er ikke det. Vi synes bare at det var litt underlig at det blant alle våre kunder ikke var en eneste kvinnelig leder på toppen. Så vi sjekket litt. Og ferske tall viser at det ikke er vi som skiller oss så veldig ut. Det er sånn det er.

For noen uker siden ble årets gasellebedrifter kåret, og blant dem hadde 9 av 10 bedrifter mannlig daglig leder. Og blant styrelederne var kvinneandelen enda lavere.

Ser vi på næringslivet samlet sett, så er tallene litt bedre, med trykk på litt. Tidligere i år undersøkte data- og analyseselskapet Bisnode kjønnsfordelingen på topp i samtlige norske aksjeselskaper, allmenne aksjeselskaper (ASA) og enkeltmannsforetak. Kun 16 prosent av topplederne og 12,6 prosent av styrelederne var kvinner.

Så da sitter vi her og klør oss litt i hodet og spør oss selv, hvor er kvinnene? Og enda viktigere, hvorfor er ikke flere av dem toppledere? Ikke minst når samme undersøkelse viser at kvinnelige ledere av aksjeselskaper leverer gjennomsnittlig langt bedre resultater enn menn, med 12 % av omsetningen som overskudd mot et snitt på 9 % for de mannlige lederne.

Vi drister oss ikke til noen konklusjon på hvorfor det er slik, men vi kan gjerne være tydelige på én ting: Vi vil gjerne se flere bedrifter med damer på toppen. Selvsagt som kunder hos oss, men aller helst i næringslivet forøvrig.

Vil du vite hva Spire Finans kan gjøre for din bedrift?

Ta kontakt